Opublikowany przez:
Joanna P.
Redakcja
2018-02-22 10:43:42
Autor zdjęcia/źródło: Obiad wielkanocny, Pexels, pixabay
Z pewnością macie swoje ulubione potrawy wielkanocne, które powinny pojawić się w trakce wilekanocnego obiadu. Kojarzą się Wam ze świętami i chętnie je gotujecie. Trudno sobie wyobrazić obiad wielkanocny bez żurku z jajkiem lub białego barszczu. To nasze polskie pyszne zupy świąteczne, które smakują wyjątkowo podczas Wielkanocy. Drugie danie dominuje zwykle pieczone mięso, może to być indyk lub mięsna rolada. Do tego kochamy ziemniaki i surówki lub warzywa na ciepło. W święta pieczemy baby wielkanocne, a także tradycyjne mazurki i serniki. Dają wiele swobody w wykonaniu, więc każdy może przemycić ukochane składniki. Mazurków i serników jest chyba tyle rodzajów ile przyrządzających je gospodyń.
Chcemy pozostać w polskim klimacie wilkanocnym, ale zaproponować Wam nieco inne dania jako głowne menu na obiad wielkanocny, choć nadal bardzo zbliżone do tych tradycyjnych. Oto nasza propozycja przepisów na obiad wielkanocny w rodzinnym gronie.
Przgotowanie KROK PO KROKU:
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
213.241.*.*
2018.03.22 10:26
U nas w domu na wielkanocnym stole z zup jest obowiązkowo żurek , gotuję na koncentracie , jest pyszna , pachnąca, kwaskowata, taka jaką lubimy. W tym roku po raz pierwszy będę robiła paschę :)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.